
Edith Lute
Projectleider
- Edith.Lute@abrona.nl.
“Gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt die ook de gehandicaptensector hard raakt, is het erg belangrijk dat we regionaal niveau zoveel mogelijk met elkaar samenwerken en van elkaar leren. Samen sta je nu eenmaal sterker!”

Over het project
De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren steeds krapper geworden. Ook in de gehandicaptenzorg zijn de gevolgen daarvan steeds zichtbaarder. Er zijn minder mensen beschikbaar, terwijl de zorgvraag toeneemt en complexer wordt. De VGU heeft daarom het project Arbeidsmarkt opgezet, met als doel om samen te werken aan de uitdagingen die er liggen.
Dit doen we door:
- Werven en opleiden van zij-instromers
- Versterken van informele zorg
- Verminderen van externe flexwerkers
Werven en opleiden zij-instromers
We willen zij-instromers verleiden om in de gehandicaptenzorg te komen werken. Daarom richten we ons volop op het aantrekken en opleiden van zij-instromers.
In samenwerking met ROC Midden Nederland is een certificatenroute ontwikkeld. Hiermee worden zij-instromers versneld opgeleid voor een baan bij één van de VGU-leden. De certificatenroute is een op maat gemaakte opleiding voor de VGU (zie ook video hieronder). Deze bestaat uit modules en geeft daardoor mogelijkheden tot versnelling.
Lees meer
Als een zij-instromer al een bepaald certificaat beheerst, bijvoorbeeld uit een eerdere opleiding of via werkervaring, dan kan daarvoor vrijstelling worden gegeven. Naast de verplichte vakken is er veel ruimte voor specifieke aspecten van de gehandicaptenzorg. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gastlessen vanuit de VGU-organisaties. Ook kunnen de studenten via de wekelijkse VGU- intervisielessen ervaringen met elkaar uitwisselen over het werken in de gehandicaptenzorg. In 2025 wordt deze certificatenroute verder doorontwikkeld.
Daarnaast gaan we in 2025 een oriëntatiemodule ontwikkelen. Daarmee kunnen geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis maken met werken in de gehandicaptensector.
Versterken van informele zorg
Om de werkdruk op de zorgprofessionals te verlagen, willen we het informele netwerk rondom de cliënt meer betrekken bij de dagelijkse zorg. Dit is ook belangrijk om de (onvermijdelijke) afname van zorgprofessionals op te kunnen vangen.
Vanuit het project bekijken we op welke manier we dit kunnen doen. Bijvoorbeeld door naasten, vrijwilligers, buren, of – waar mogelijk – cliënten zelf bij de zorg te betrekken. Dit kan gaan om kleine dingen, zoals het opruimen van de was, het voeren van een goed gesprek of samen koken. De impact hiervan is vaak groot.
Lees meer
De cliënt is tevreden met de aandacht die zij of hij krijgt, de werkdruk van de begeleider neemt af waardoor de arbeidsvreugde toeneemt en de kans op uitval door ziekte of ontslag neemt af.
De projectgroep gaat een VGU-visie op informele zorg ontwikkelen. Daarnaast wordt een toolkit samengesteld. Daarin komen informatie, richtlijnen en best practices op het gebied van informele zorg en de organisatie van het werk (formele zorg). Ook organiseren we een aantal themabijeenkomsten waarin de toolkit en de best practices gedeeld worden. Zodat de VGU-organisaties handvaten krijgen om hiermee aan de slag te kunnen.
Verminderen externe flexwerkers
De afgelopen jaren is het aantal externe flexwerkers binnen de gehandicaptenzorg sterk toegenomen. Dit is niet alleen erg kostbaar, het komt ook niet altijd ten goede aan de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Bovendien heeft de overheid aangekondigd de Wet terugdringing schijnzelfstandigheid te gaan handhaven. Reden genoeg om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan.
Eind 2024 hebben we aan alle VGU organisaties een adviesrapport met aanbevelingen gepresenteerd over duurzame capaciteitsplanning en het efficiënt inzetten van interne flexkrachten. In 2025 gaan we de mogelijkheden verkennen om een regionale flexpool op te zetten voor VGU-organisaties.

Uitgelicht
Verklaring afbouw schijnzelfstandigheid
Voldoen aan wet DBA
Met de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 wil de overheid een einde maken aan schijnzelfstandigheid en daarmee arbeidsongelijkheid.
De VGU herkent de noodzaak tot het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Daarom bouwen de 15 gehandicaptenorganisaties ieder voor zich de inzet van het aantal zzp’ers, waarbij sprake is van schijnzelfstandigheid, in 2025 af. Hiervoor in de plaats zullen andere vormen van samenwerking komen.
Verklaring VGU
Hierover heeft de VGU een verklaring schijnzelfstandigheid uitgebracht. Deze is specifiek voor de 15 gehandicaptenorganisaties.
Regionaal statement
Daarnaast sluit de VGU – samen met Utrechtzorg, IVVU en 6 ziekenhuizen – zich ook aan bij een regionaal statement over de inzet van zzp’ers vanaf 2025.
Uitgelicht
Hoe ervaren zij-instromers de VGU certificatenroute?
Over de video
In deze video vertellen zij-instromers, docent, onderwijsontwikkelaar en trajectbegeleider over hun ervaringen met de VGU certificatenroute.
Vanuit het project Arbeidsmarkt werken we aan het vergroten van de instroom van nieuwe medewerkers. Dat doen we door in te zetten op de gezamenlijke werving van zij-instromers en hen zelf op te leiden via de certificatenroute.


Downloads Arbeidsmarkt
Bekijk ook deze projecten
Participatie
