Arbeidsmarkt
Edith Lute
Projectleider
- Edith.Lute@abrona.nl.
“Gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt die ook de gehandicaptensector hard raakt, is het erg belangrijk dat we regionaal niveau zoveel mogelijk met elkaar samenwerken en van elkaar leren. Samen sta je nu eenmaal sterker!”
Over het project
Om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen hebben we voldoende, bekwame, vitale en gemotiveerde medewerkers nodig. Die vanuit intrinsieke motivatie kiezen voor de gehandicaptenzorg. Dat is met de huidige krappe arbeidsmarkt, de hoge werkdruk en een onevenredige inzet van zzp’ers een flinke uitdaging.
We willen als VGU-leden intensiever samenwerken om deze uitdagingen aan te gaan. Daarom werken we binnen het project Arbeidsmarkt gezamenlijk aan het vergroten van de instroom van personeel, het optimaliseren van de beschikbare capaciteit, inclusief informele zorg en het vergroten van continuïteit, en het verlagen van personeel niet in loondienst.
Dit doen we op drie manieren:
- het vergroten van de inzetbaarheid door meer zij-instromers
- het optimaliseren van de beschikbare capaciteit door taakherschikking
- het stabiliseren of verminderen van het aantal zzp’ers
Meer zij-instromers
Om de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen hebben we voldoende, bekwame, vitale en gemotiveerde medewerkers nodig. Met de huidige krappe arbeidsmarkt is dat een flinke uitdaging. We willen de instroom van nieuwe medewerkers vergroten door in te zetten op de gezamenlijke werving van zij-instromers en hun ook zelf op te leiden via de certificatenroute. Hiermee dragen we bij aan het verminderen van het personeelstekort in de gehandicaptenzorg.
Meer (zij-)instroom maakt dat een team meer divers wordt in kennis en achtergrond, maar biedt ook ruimte aan de huidige medewerkers. Medewerkers zijn essentieel in dit proces: als zij-instromers zich welkom voelen is de kans groter dat ze blijven kiezen voor het werken in de gehandicaptenzorg.
Lees meer
De geworven instromers worden gezamenlijk opgeleid in zogeheten VGU-klassen. Dit is niet alleen efficiënter, de zij-instromers krijgen hierdoor ook een bredere blik op de gehandicaptenzorg. Door het gezamenlijke opleiden horen studenten bijvoorbeeld ook van elkaar hoe het bij andere zorgorganisaties werkt.
Het onderwijs in de VGU-klassen is modulair samengesteld. Dat geeft mogelijkheden tot versnelling. Als iemand al een module beheerst, bijvoorbeeld uit een eerdere opleiding of werkervaring, dan kan daar vrijstelling voor gegeven worden. Zij-instromers zijn na hun opleidingstraject volwaardig collega.
Taakherschikking
Taakherschikking gaat over het zo optimaal mogelijk inzetten van de beschikbare capaciteit. Door naasten, vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of cliënten zelf – waar mogelijk – anders in te zetten. Op deze manier kunnen we zorgprofessional gedeeltelijk ontlasten. Iedere kleine stap telt!
Veel begeleiders ervaren een hoge werkdruk omdat ze hun takenlijst van de dag niet afkrijgen. Het inzetten van naasten helpt deze werkdruk te verlagen. Ze kunnen helpen door bijvoorbeeld de was op te vouwen, een gesprekje te voeren of te koken. De begeleider krijgt hierdoor meer ruimte om te doen waar hij goed in is, namelijk begeleiden.
Lees meer
Soms is het lastig voor zorgprofessionals om dit in een goed gesprek aan te kaarten bij naasten. Mede omdat dit jarenlang niet de standaard gang van zaken is geweest. Het is daarom belangrijk dat de begeleiders van cliënten worden uitgerust met de juiste handvaten om dit gesprek te voeren. Daarom is er een Pilot opgezet bij 6 organisaties (Reinaerde, Interakt contour, Lievegoed, Abrona, Bartimeus, ‘s Heerenloo), waar teamleiders worden begeleid om dit gesprek te voeren. Zo kunnen ze samen met naasten kijken naar de mogelijkheden binnen taakherschikking. De pilot loopt tot en met 2024.
Stabiliseren of verminderen van zzp’ers
Binnen de gehandicaptenzorg werken er onevenredig veel zzp’ers. Behalve dat dit erg duur is, komt dit niet altijd ten goede aan de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Daarom willen we het aantal zzp’ers stabiliseren of verminderen. Dit doen we door kennis en ervaringen uit te wisselen en door middel van FAIR. FAIR staat voor Flexibele Arbeidsinzet In de Regio en is een bemiddelingsconcept voor zzp’ers in de zorg. In deze alternatieve vorm van regionaal werkgeverschap blijft het geld in de zorg. Het merendeel van de VGU-organisaties is inmiddels (aspirant)lid geworden van FAIR. Naast deelname aan FAIR heeft de VGU een onderzoek uit laten voeren naar de manieren waarop we het aantal zzp’ers kunnen beperken. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en er wordt nu gekeken hoe we hier binnen de VGU een vervolg aan kunnen geven.
Uitgelicht
Hoe ervaren zij-instromers de VGU certificatenroute?
Over de video
In deze video vertellen zij-instromers, docent, onderwijsontwikkelaar en trajectbegeleider over hun ervaringen met de VGU certificatenroute.
Vanuit het project Arbeidsmarkt werken we aan het vergroten van de instroom van nieuwe medewerkers. Dat doen we door in te zetten op de gezamenlijke werving van zij-instromers en hen zelf op te leiden via de certificatenroute.