Respijtzorg

Binnen het project werken we vanuit een vernieuwde gezamenlijke visie waarin er een verschuiving van aandacht plaatsvindt van het kind met een intensieve zorgvraag naar de ouders/verzorgers van het kind met een intensieve zorglast.
Madeleine Kardolus
Projectleider

“Verbeteren vanuit wederkerige waardecreatie met aandacht voor cliënten en professionals, daar gaat mijn hart sneller van kloppen”

Over het project

Binnen het project Respijtzorg zoeken we naar manieren waarop we hen momenten van rust kunnen bieden om te voorkomen dat zij overbelast en geïsoleerd raken. Dit willen we doen door ouders tijdig en proactief te gidsen naar een palet aan steun dat bij hun gezin past en door hen te helpen een sterk vangnet op te bouwen.

Binnen het project Respijtzorg werken wij daarom aan concrete innovaties die het palet aan steun voor ouders met een intensieve zorglast uitbreiden. Het aanbod logeerzorg is bijvoorbeeld steeds kleiner geworden, omdat dit niet meer rendabel is voor organisaties. We willen dit in de regio beter gaan ondersteunen en niet alleen de huidige logeerzorg verbeteren, maar ook nieuwe vormen van respijtzorg ontwikkelen.

Dit doen we vanuit de volgende hoofdlijnen: 

 

Verbeteren van de bestaande logeerzorg

Op basis van de aanbevelingen uit het rapport over logeerzorg van Bureau HHM (2023) en onze eigen inventarisaties van de huidige stand van zaken, zijn er kansen voor verbetering gevonden van de bestaande logeerzorg. Onze ambitie is om logeren & dagbesteding te combineren, slim gebruik te maken van vastgoed & resources, en logeren buiten het weekend te faciliteren. Ook willen we vanuit het project een community of practice starten in de regio Utrecht, de mogelijkheden verkennen voor regionale wachtlijstcoördinatie, en de mogelijkheid tot het opzetten van een regionaal coördinatiepunt logeerzorg. Dit coördinatiepunt draagt mogelijk weer bij aan het slim verwijzen van ouders naar andere vormen van respijtzorg (zie ook adempauze).

Ontwikkelen nieuwe dienstverleningsvormen

Binnen het project respijtzorg willen we ouders proactief en tijdig gidsen naar een palet aan steun dat bij hun gezin past. Daarom werken we aan concrete innovaties die het huidige palet aan steun uitbreiden. Het gaat hier om een adempauze voor gezinnen en is breder dan alleen logeren. Hiervoor werken we aan een overzicht van adempauze voorzieningen, starten we 3 kleinschalige pilots en hebben we een klankbordgroep opgezet met stakeholders.

Het overzicht met adempauze voorzieningen biedt een overzicht van het respijtzorgaanbod in de regio Utrecht, zodat organisaties en professionals elkaar beter kunnen vinden. Dat betekent dat samenwerking vereist is en wij als zorgorganisaties elkaar moeten kennen, naar elkaar moeten verwijzen en de ouders moeten helpen met het vinden van de respijtzorg die bij hen past.

We starten met 3 kleinschalige nieuwe vormen van dienstverlening om te leren hoe ouders er steun aan ervaren. Dit doen we met de pilots: Kennis en inspiratieavond; Ouder welzijn ambassadeur, en Oppascoach. Binnen deze pilots betrekken we ouders zelf, om de haalbaarheid en toegevoegde waarde aan te scherpen. Dit doen we in samenwerking met (keten)partners en ook kijken we naar vergelijkbare initiatieven in de regio om daar goed op aan te kunnen sluiten. Op basis hiervan maken we een overzicht van soortgelijke bestaande diensten en functies in de regio Utrecht. Eind 2024 willen we de uitkomsten delen van deze pilots.

Ten slotte bouwen we aan een klankbordgroep van geïnteresseerden, belanghebbenden en experts op het gebied van langdurige jeugdzorg, verstandelijke gehandicaptenzorg en gezinsondersteuning. We spreken daarin met elkaar over het verbeteren van logeren en respijtzorg en wisselen met elkaar uit om een, zo volledig mogelijk, beeld te krijgen van het aanbod respijtzorg in de regio Utrecht.

Passende financiering

De huidige tarieven voor logeerzorg blijken niet kostendekkend te zijn, wat de duurzame inzet van logeerzorg bemoeilijkt. Met het gevolg dat verschillende aanbieders stoppen met het aanbieden van logeerzorg. Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte aan nieuwe vormen van respijtzorg om te voldoen aan de complexe zorgvragen van gezinnen en het logeerzorgaanbod passend te houden bij de regionale vraag. Het is daarom essentieel om goed inzicht te hebben in de kostprijs van logeren en financieringsmogelijkheden te onderzoeken voor nieuwe vormen van respijtzorg.

Mede hiervoor hebben we het Social Profit Canvas (zie hieronder bij downloads) uitgewerkt. Met dit canvas tonen we de maatschappelijke waarden van logeren aan. Momenteel werken we aan passende financiering voor logeren en nieuwe vormen van dienstverlening. Dit doen we door middel van een onderzoek naar de meest rendabele vorm van dienstverlening en tarieven met behulp van een financieel adviesbureau.

Uitgelicht

Overzicht adempauze voorzieningen

Respijtzorg regio Utrecht

Adempauze is essentieel voor gezinnen met een intensieve zorglast. Om een beeld te krijgen van welke voorzieningen er hiervoor in de regio Utrecht zijn, is vanuit het VGU project Respijtzorg een overzicht gemaakt.

Als zorgprofessional kun je dit overzicht gebruiken om ouders te helpen bij het vinden van een geschikte vorm van respijtzorg. Door zo’n moment van rust kunnen ouders de zorg hopelijk beter volhouden. 

Bij de downloads onderaan deze pagina vind je het overzicht in Excel en in pdf formaat.

Volg ons op Linkedin

Bekijk ook deze projecten

Participatie
In het project participatie dragen wij onze visie uit: dat mensen met een beperking zo veel mogelijk naar hun eigen vermogen betekenisvol kunnen meedoen in onze samenleving.
Toegankelijke medische zorg
Geneeskundige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking vereist een specifieke expertise. Het is van belang om deze toegankelijk te maken en te behouden voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Utrecht, ook in tijden van schaarste.
Arbeidsmarkt
We werken binnen het project Arbeidsmarkt gezamenlijk aan het vergroten van de instroom van personeel, het optimaliseren van de beschikbare capaciteit, inclusief informele zorg en het vergroten van continuïteit, en het verlagen van personeel niet in loondienst.
Complexe zorgvragen
We werken binnen het project complexe zorgvragen samen met Zilveren Kruis zorgkantoor aan de optimalisatie van passende zorg voor mensen met een complexe zorgvraag.
Respijtzorg
Binnen het project werken we vanuit een vernieuwde gezamenlijke visie waarin er een verschuiving van aandacht plaatsvindt van het kind met een intensieve zorgvraag naar de ouders/verzorgers van het kind met een intensieve zorglast.
De ouder wordende cliënt
We werken binnen dit project aan het realiseren van voldoende passende en toekomstbestendige zorg voor de ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking. Waarbij mensen die nog thuis wonen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.