Toegankelijke medische zorg

Madeleine Kardolus
Projectleider
- MKardolus@Reinaerde.nl
“Veranderen en verbeteren vanuit wederkerige waardecreatie met aandacht voor cliënten en professionals, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. En als we mensen uit aangrenzende beroepen kunnen betrekken en nieuwe verbindingen kunnen maken, in dit project met de huisartsen in de wijken, dan ben ik helemaal gelukkig.”



Over het project
Mensen met een verstandelijke beperking blijven steeds vaker langer thuis wonen. Mede door deze ambulantisering is het moeilijk om specifieke medische zorg voor mensen met een beperking toegankelijk te houden. Zorgorganisaties zitten met schaarste van medische zorgprofessionals waardoor de druk op huisartsen (generalistische zorg) toeneemt.
Met dit project willen we ervoor zorgen dat specifieke geneeskundige zorg beschikbaar is voor alle mensen met een beperking. Het maakt daarbij niet uit waar zij wonen of wat hun financieringsvorm is. Om dit te realiseren werken de medische professionals lokaal en regionaal samen.
Dit doen we vanuit de volgende speerpunten:
- Netwerksamenwerking tussen VGU en regionale huisartsen groepen
- Continu werken aan capaciteitsverbetering
Netwerksamenwerking VGU en huisartsen
De medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is nog niet optimaal georganiseerd in de regio Utrecht. Door regionale afstemming en een sterke netwerksamenwerking willen we vanuit de VGU ervoor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking nu en in de toekomst toegang krijgen tot de medische zorg die zij nodig hebben.
We werken vanuit dit project aan het versterken van de netwerksamenwerking tussen de medische disciplines, zoals artsen voor verstandelijk gehandicapten (arts VG) en huisartsen. Het doel is dat artsen VG en huisartsen gemakkelijker met elkaar kunnen overleggen. Hiervoor worden duidelijke afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden, taken en samenwerking.
Lees meer
Inmiddels lopen er vanuit de VGU initiatieven voor het versterken van de samenwerking met vijf verschillende huisartsengroepen binnen de regio Utrecht. De ambitie is om de samenwerking structureel te verankeren binnen de regio.
Meedenkconsult
Ook wordt in de regio Utrecht het ‘Meedenkconsult’ ingevoerd. Dit is een consultatievorm waarbij artsen VG de huisartsen ondersteunen in de medische zorg voor verstandelijk gehandicapten. Dit is vergelijkbaar met de samenwerking van huisartsen met specialisten zoals een dermatoloog of specialist ouderengeneeskunde.
Centraal telefoonnummer
Daarnaast werken we aan het opzetten van een centraal telefoonnummer. Zodat huisartsen laagdrempelig advies kunnen inwinnen bij artsen VG rondom verstandelijk gehandicapten.
Uitwisselen medische informatie
De implementatie van twee ICT-oplossingen moet het makkelijker maken om noodzakelijke medische informatie over cliënten uit te wisselen. Hierdoor kunnen zorgverleners beter geïnformeerd samenwerken.
Continu werken aan capaciteitsverbetering
De beschikbare capaciteit van medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt steeds schaarser. Om deze capaciteit te verbeteren, wil de VGU de inzet van medische professionals efficiënter organiseren.
Stepped care
Hiervoor gebruiken we het ‘stepped care’ model. Dit model wordt in dit project toegepast door taakherschikking, taakdifferentiatie en taakverdeling te organiseren. Dit doen we voor zowel generalistische als specialistische medische zorg, gedragskundige zorg en paramedische zorg. Het doel hiervan is dat op het juiste moment de juiste zorg door de juiste professionals wordt geboden. Waarbij de zorgprofessionals hun talenten maximaal benutten en elkaar goed aanvullen.
Lees meer
Test case
Om dit te realiseren werken we aan een test case voor taakherschikking tussen arts VG, verpleegkundig specialist (VS) en verpleegkundig professional (VP). Binnen deze test case wordt onderzocht hoe de verantwoordelijkheden en taken binnen de medische zorg effectiever verdeeld kunnen worden. Zodat alle professionals optimaal en complementair worden ingezet.
Duidelijke rollen
Daarnaast werken we aan het helder organiseren van taken en verantwoordelijkheden. Zo wordt de invulling van het medisch regiebehandelaarschap geconcretiseerd. Het doel is om een duidelijke structuur neer te zetten waarin de rollen van medisch regiebehandelaar en de medebehandelaar helder zijn verankerd.
Overzicht huidige aanbod
We streven ernaar om vanuit iedere organisatie de expertise, kennis en middelen maximaal te benutten. In 2024 hebben we een overzicht gemaakt van het huidige aanbod in de regio: ‘Toegang tot specifieke geneeskundige VG zorg – regio Utrecht en Eemland’ (zie downloads hieronder). Hiermee hopen we de toegankelijkheid richting onze behandelende samenwerkingspartners in de gehandicaptenzorg te verbeteren.

Uitgelicht
VGU zet in op toegankelijke zorg
Toen Reinaerde ineens zonder arts verstandelijk gehandicapten (arts VG) zat en andere organisaties in de regio wegens tekorten niet konden inspringen, werd duidelijk hoe kwetsbaar de medische zorg voor mensen met een beperking is. Niet alleen bij Reinaerde maar in de hele regio. De situatie vroeg om nieuwe maatregelen en leidde tot nieuwe inzichten. Manager medische zorg Maarten Wieman van Reinaerde en Madeleine Kardolus projectleider bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) vertellen.


Downloads Toegankelijke medische zorg
Bekijk ook deze projecten
Participatie
