Technologische innovatie

Het inzetten van bewezen technologieën biedt kansen om een toekomstbestendige, duurzame en betaalbare gehandicaptenzorg te realiseren.
Hilda Rozendal
Projectleider

“Met dit project wil ik graag samen optrekken en kennis en ervaringen delen. Om zo de toepassing van zorgtechnologie te waarborgen. Zodat we niet allemaal hetzelfde wiel uitvinden. Met elkaar bereik je meer.”

Over het project

Het inzetten van bewezen technologieën biedt kansen om een toekomstbestendige, duurzame en betaalbare gehandicaptenzorg te realiseren. Daarom willen we met dit project vanuit de VGU kennis uitwisselen, samen leren en kansrijke innovaties implementeren en opschalen in de regio Utrecht. We doen dit samen met Academy Het Dorp. 

Met technologische innovatie willen we bijdragen aan meer eigenwaarde, zelfstandigheid en eigen regie voor mensen met een beperking. Tegelijkertijd draagt de inzet van zorgtechnologie bij aan arbeidsbesparing. Zodat de zorg duurzamer, betaalbaarder en toekomstbestendiger wordt en medewerkers meer werkplezier ervaren.

Dit willen we bereiken via de volgende speerpunten:

Welke zorgtechnologie past bij zorgbehoefte cliënt?

In de gezamenlijke VGU-visie  op technologische innovatie vormt de zorgbehoefte van de cliënt het uitgangspunt (zie ook downloads onderaan). Dat betekent dat eerst wordt gekeken naar wat een cliënt zelf kan, of nog kan leren. Vervolgens naar wat de inzet van zorgtechnologie kan betekenen. Daarna naar wat het informeel en formeel netwerk kan betekenen. Als laatste kan de professional aanvullen wat nodig is.

Vanuit het project delen we binnen de VGU kennis over welke technologieën al succesvol worden ingezet in de gehandicaptenzorg. Zodat andere VGU-organisaties daarin gerichte keuzes kunnen maken. We gaan ook op zoek naar ontwikkelingen en technologieën in andere sectoren die kansrijk kunnen zijn voor de VG-sector, zoals spraakgericht rapporteren. Om begeleiders en gedragskundigen te inspireren met succesvolle en toepasbare technologieën, organiseren we onder andere workshops.

Uiteraard brengen we ook in kaart welke randvoorwaarden (zoals ICT en AVG) belangrijk zijn bij het gebruiken van zorgtechnologie.

Samen kansrijke innovaties implementeren en opschalen

Welke zorgtechnologieën zijn kansrijk om met een aantal VGU-organisaties breder in te zetten (opschalen)? Dat gaan we uitzoeken. We brengen ook in kaart hoe digitale vaardigheden bij medewerkers kunnen worden vergroot. En we kijken met Academy Het Dorp hoe we binnen de VGU samen kunnen leren van het werken met nieuwe zorgtechnologie: vanaf de start (adoptie), het implementeren, de borging tot en met het opschalen.

Duurzame inzet zorgtechnologie door structurele financiering

Het is belangrijk dat zorgtechnologieën ook op de lange termijn kunnen ingezet worden. Daarom brengen we vanuit het project de gezamenlijke financieringsvraagstukken rondom het gebruik van zorgtechnologie bij de VGU in kaart. Waar liggen bijvoorbeeld uitdagingen? We onderzoeken ook samen mogelijkheden voor structurele vergoeding bij zorgkantoren en gemeenten.

Gezamenlijke inkoop & doorontwikkeling


Samen sta je sterker, dat geldt natuurlijk ook voor het inkopen en afspraken maken met leveranciers van zorgtechnologie. Daarom gaan we kijken welke producten en leveranciers kansrijk zijn om als VGU gezamenlijk in te kopen. Dat biedt ook kansen om producten in de toekomst gezamenlijk door te laten ontwikkelen, zodat het nog beter aansluit bij de doelgroep. 

VGU visie inzet zorgtechnologie

Samengevat

De inzet van zorgtechnologie leidt tot meer eigenwaarde en zelfredzaamheid voor de cliënt en meer werkplezier en arbeidsbeparing bij medewerkers.

In de gezamenlijke VGU-visie op technologische innovatie vormt de zorgbehoefte van de cliënt het uitgangspunt. Dit betekent dat:

  • Eerst wordt gekeken naar wat een cliënt zelf kan, of nog kan leren.
  • Vervolgens naar wat de inzet van zorgtechnologie kan betekenen.
  • Daarna naar wat het informeel en formeel netwerk kan betekenen.
  • Als laatste kan de professional aanvullen wat nodig is.

Volg ons op Linkedin

Bekijk ook deze projecten

Technologische innovatie
Het inzetten van bewezen technologieën biedt kansen om een toekomstbestendige, duurzame en betaalbare gehandicaptenzorg te realiseren.
Participatie
In het project ‘Samen werken aan participatie’ dragen wij onze visie uit dat mensen met een beperking een betekenisvolle daginvulling hebben die past bij hun behoeften, talenten en wensen. Doel van dit project is om in de provincie Utrecht te komen tot een eigentijds en toekomstbestendig participatie aanbod voor mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is.

Toegankelijke medische zorg
Geneeskundige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking vereist een specifieke expertise. Het is van belang om deze toegankelijk te maken en te behouden voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Utrecht, ook in tijden van schaarste.
Arbeidsmarkt
We werken binnen het project Arbeidsmarkt gezamenlijk aan werven en opleiden van zij-instromers, het versterken van de inzet van informele zorg en het verminderen van de afhankelijkheid van externe flexwerkers.
Complexe zorgvragen
We werken binnen het project complexe zorgvragen samen met Zilveren Kruis zorgkantoor aan de optimalisatie van passende zorg voor mensen met een complexe zorgvraag.
Respijtzorg
Binnen het project werken we vanuit een vernieuwde gezamenlijke visie waarin er een verschuiving van aandacht plaatsvindt van het kind met een intensieve zorgvraag naar de ouders/verzorgers van het kind met een intensieve zorglast.