Participatie

In het project participatie dragen wij onze visie uit: dat mensen met een beperking zo veel mogelijk naar hun eigen vermogen betekenisvol kunnen meedoen in onze samenleving.
Madeleine Kardolus & Eric Tonn
Projectleiders

“We streven ernaar om eigentijdse en inclusieve participatie te bevorderen vanuit de VGU-samenwerking” – Eric en Madeleine

Over het project

Iedere persoon met een beperking verdient een betekenisvolle daginvulling. Momenteel is de dagbesteding binnen de gehandicaptenzorg meestal gericht op een zinvolle daginvulling en minder op een betekenisvolle bijdrage. Omdat de meeste zorgaanbieders hun dagbesteding zelf organiseren, is het huidige aanbod kleinschalig, kwetsbaar en met veel overlap. Bovendien is het bedrijfsleven nog weinig inclusief voor werknemers met een beperking. Door de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk dat mensen met een beperking hier een plek krijgen. Dit willen we bereiken door hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en hen te motiveren om, naar eigen vermogen, bij te dragen. Om dit te bereiken sturen we op een haalbare personeelsbezetting, competente medewerkers en het realiseren van een financieel gezonde bedrijfsvoering.

In dit project streven we naar een vernieuwing van dagbesteding. Daarbij focussen we op de behoeften, interesses en talenten van mensen met een beperking (persoonsvolgend werken) en een ontwikkelings- en inclusiegerichte begeleiding. Daarnaast streven we naar een eigentijdse en toekomstbestendige financieel gezonde participatie. Een gezamenlijke visie op de benodigde transitie is hiervoor essentieel. Inclusie en samenwerking zijn daarom kernbegrippen binnen dit project. 

Om onze ambities te realiseren werken we volgens de volgende drie lijnen:

Leren van vernieuwende participatie initiatieven

Binnen deze lijn focussen we ons op baanbrekende en vernieuwende initiatieven voor participatie. Hiervoor willen we iedereen die met dagbesteding te maken heeft in de regio Utrecht inspireren om dit samen te doen. Zo zijn we binnen het project ‘Samenwerken aan Participatie’ bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een integraal aanbod op het gebied van participatie in Zeist, richten we ons op een verbeterde samenwerking tussen accounthouders van de VGU-organisaties en verkennen we de mogelijkheden voor erkende opleidingskansen via brancheopleidingen voor mensen met een beperking.

Hiermee willen we de focus verleggen van de instandhouding van bestaande voorzieningen op het gebied van dagbesteding, naar de gewenste transitie op het gebied van participatie en inclusie. Om dit te bereiken delen we onderling uitkomsten van de pilots, delen we best practices en haken we in op actualiteiten en ontwikkelingen binnen participatie in de gehandicaptenzorg. Dit doen we in nauwe samenwerking met de VGN, en de VGN Academie voor zelfstandigheid.

Van onderzoeksresultaten naar concrete acties

Het operationeel maken van onze visie geeft handvatten en voorwaardes om verandering in de praktijk te brengen. Er is een onderzoek naar participatie uitgevoerd door Maastricht University in 2023, dat verschillende heeft opgeleverd over hoe we beter kunnen samenwerken. In dit onderzoek is zijn meerdere pilots gedraaid en is er onder meer een overzicht gemaakt van het aanbod van dagbesteding in de regio Utrecht. Van dit onderzoeksrapport is ook een cliëntversie gemaakt. Het onderzoek biedt waardevolle informatie voor toekomstig beleid en strategie. Ook zijn  de geleerde lessen uit de pilots waardevol voor toekomstige samenwerkingen.

Verder gaan we binnen deze lijn onderzoeken wat de impact voor individuen is geweest van het behalen van een diploma van een brancheopleiding en welke bijdrage de brancheopleiding heeft geleverd voor de student. Hier wordt een interventiestrategie om de brancheopleidingen op de juiste manier in te zetten ontwikkeld, om tot de gewenste impact te komen.  Binnen deze lijn zijn we ook bezig met een voorstel om te starten met een platform participatie binnen de VGU.

Uitwerken van innovatieve modellen

Vanuit deze lijn zijn we bezig met het opzetten, activeren en onderhouden van netwerken.  Primair willen we in deze lijn komen tot een operationele visie op basis van het onderzoek naar participatie. Om zo bij te dragen aan ketens die een betekenisvolle invulling biedt aan mensen met een beperking. We willen hiervoor organisaties ondersteunen met het concretiseren van de stappen die met elkaar gezet kunnen worden en inzetten op lokale samenwerking. De rol van de VGU hierin is faciliterend, het is van belang dat eigenaarschap door de organisaties zelf gevoeld wordt. Zo willen we bijvoorbeeld bedrijven en organisaties faciliteren om mensen met een arbeidsbeperking een plek te geven. Hierin kijken we hoe zorgorganisaties beter kunnen samenwerken met arbeidsorganisaties. 

Hiermee willen we de focus verleggen van de instandhouding van bestaande voorzieningen op het gebied van dagbesteding, naar de gewenste transitie op het gebied van participatie en inclusie. Om dit te bereiken delen we onderling uitkomsten van de pilots, delen we best practices en haken we in op actualiteiten en ontwikkelingen binnen participatie in de gehandicaptenzorg. Dit doen we in nauwe samenwerking met de VGN, en de VGN Academie voor zelfstandigheid.

Uitgelicht: Brancheopleidingen

Brancheopleidingen regio Utrecht

Om te realiseren dat mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen in de samenleving, is het belangrijk dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom organiseren we in 2025 nieuwe brancheopleidingen.  

Voor wie?
Deze opleidingen zijn bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking die op basis van de Wlz, Wmo of pgb een dagbestedingsindicatie hebben.

Om welke opleidingen gaat het?

Aanmelden
Ken jij mensen die op een laagdrempelige en praktijkgerichte manier aan de slag willen? Meld ze dan snel aan via de knop hieronder.

Vragen?
Heb je vragen over de brancheopleidingen of over het aanmeldproces, neem dan contact op met Joey Kardolus (coördinator brancheopleidingen).

Kort samengevat

Luuk ondersteunt Aisha bij dagelijkse activiteiten, zoals zich wassen, aankleden en eten. Maar Luuk doet meer: hij kijkt verder en heeft een verbindende rol richting haar omgeving.

De droom van de VGN, en de VGU, is dat binnen tien jaar alle mensen met een beperking – net als bijvoorbeeld Aïsha – een betekenisvol leven leiden. Er zijn vele professionals als Luuk die zich voor deze mensen inzetten. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen gewoon kan meedoen.

Volg ons op LinkedIn

Bekijk ook deze projecten

Participatie
In het project participatie dragen wij onze visie uit: dat mensen met een beperking zo veel mogelijk naar hun eigen vermogen betekenisvol kunnen meedoen in onze samenleving.
Toegankelijke medische zorg
Geneeskundige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking vereist een specifieke expertise. Het is van belang om deze toegankelijk te maken en te behouden voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Utrecht, ook in tijden van schaarste.
Arbeidsmarkt
We werken binnen het project Arbeidsmarkt gezamenlijk aan het vergroten van de instroom van personeel, het optimaliseren van de beschikbare capaciteit, inclusief informele zorg en het vergroten van continuïteit, en het verlagen van personeel niet in loondienst.
Complexe zorgvragen
We werken binnen het project complexe zorgvragen samen met Zilveren Kruis zorgkantoor aan de optimalisatie van passende zorg voor mensen met een complexe zorgvraag.
Respijtzorg
Binnen het project werken we vanuit een vernieuwde gezamenlijke visie waarin er een verschuiving van aandacht plaatsvindt van het kind met een intensieve zorgvraag naar de ouders/verzorgers van het kind met een intensieve zorglast.
De ouder wordende cliënt
We werken binnen dit project aan het realiseren van voldoende passende en toekomstbestendige zorg voor de ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking. Waarbij mensen die nog thuis wonen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.