Participatie

Eric Tonn
Projectleider
- eric.tonn@abrona.nl
“We willen dat alle mensen met een beperking een betekenisvolle daginvulling ervaren en zo gewoon mogelijk in de samenleving kunnen meedoen.”
“De uitdaging is om dit te organiseren met de beschikbare menskracht en middelen. Dat vraagt binnen de regio Utrecht om een echte transitie op het gebied van participatie. Ik ben ervan overtuigd dat we dit vanuit samenwerking tussen de VGU-leden en andere stakeholders voor elkaar kunnen krijgen.’’


Over het project
Iedere persoon met een beperking verdient een betekenisvolle daginvulling. Momenteel is de dagbesteding binnen de gehandicaptenzorg meestal gericht op een zinvolle daginvulling en minder op een betekenisvolle bijdrage.
In dit project streven we naar een vernieuwing van werk en dagbesteding. Daarbij focussen we op de behoeften, interesses en talenten van mensen met een beperking. Door participatie op een persoonsvolgende, ontwikkelings- en inclusiegerichte manier vorm te geven, bieden we deze mensen de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Zodat zij een betekenisvolle daginvulling ervaren.
Het huidige aanbod van dagbesteding in de regio Utrecht is kleinschalig en kwetsbaar. Door de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt zijn er enerzijds meer kansen voor mensen met een beperking. Anderzijds zijn er door de tekorten op de arbeidsmarkt minder begeleiders beschikbaar in de gehandicaptenzorg.
Mede vanwege deze maatschappelijke ontwikkelingen, zullen VGU-leden zich primair moeten richten op het bieden van noodzakelijke begeleiding van mensen met een beperking en hun directe omgeving. Het organiseren van activiteiten en de huisvesting daarvan zal vooral in samenwerking en op efficiënte wijze worden gerealiseerd.
Onze ambitie is om te komen tot een eigentijds en toekomstbestendig participatie aanbod in de provincie Utrecht. Dit willen we bereiken door:
- Gezamenlijke visie op participatie
- Ontwikkelen toekomstbestendig regionaal aanbod
- Betekenisvolle daginvulling met nieuwe participatie initiatieven
Gezamenlijke visie op participatie
Om de transitie rondom participatie met elkaar te realiseren, is het belangrijk dat we een gezamenlijke en concrete visie hebben. Waarin helder staat wat we bedoelen met vernieuwende, eigentijdse en toekomstbestendige participatie. En hoe we daar samen vorm aan geven. Vanuit het project wordt daarom in 2025 een uitvoeringsvisie opgesteld.
Lees meer
Ontwikkelen toekomstbestendig regionaal aanbod
Uit onderzoek naar dagbesteding (zie hieronder bij downloads) blijkt dat in de regio Utrecht de meeste zorgaanbieders hun dagbesteding zelf organiseren. Daardoor is het huidige aanbod kleinschalig, kwetsbaar en is er veel overlap.
Deelgebieden
Vanuit het project streven we naar duurzame, eigentijdse en toekomstbestendige vormen van participatie. Dit willen we realiseren door in deelgebieden samen te werken met de VGU-leden en andere partijen zoals gemeenten, sociaal ontwikkelbedrijven, welzijnsorganisaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Lees meer
We onderscheiden nu de deelgebieden: Utrecht, Woerden, Nieuwegein, Zeist, Amersfoort/Baarn en Veenendaal.
Binnen elk deelgebied willen een vraaggericht aanbod realiseren op basis van de behoefte van mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Belangrijk daarbij is een goede verdeling van middelen en capaciteit. Zodat we een aanbod realiseren dat zowel financieel gezond als toekomstbestendig is. Daarbij maken we onderlinge afspraken om laagdrempelig samen te werken.
Betekenisvolle daginvulling met nieuwe participatie initiatieven
Vanuit samenwerking kunnen we nieuwe participatie initiatieven realiseren die zorgen voor een betekenisvolle daginvulling. We gaan daarbij uit van persoonsvolgende, ontwikkelings- en inclusiegerichte begeleiding. Wat bedoelen we daarmee?
- Persoonsvolgend: we gaan uit van de behoeften, talenten en persoonlijke interesses van de mensen die we begeleiden.
- Ontwikkelingsgericht: we werken aan persoonlijke ontwikkeling van de mensen die we begeleiden. Met behoud (of beperken van achteruitgang) van vaardigheden op het gebied van zelfredzaamheid, sociale vaardigheden, werknemersvaardigheden en vakvaardigheden.
- Inclusiegericht: zo gewoon mogelijk meedoen in de samenleving.
Lees meer
Nieuwe initiatieven en pilots
Vanuit de deelgebieden (zie hierboven) ontstaan nieuwe participatie initiatieven. Daarmee willen we ook anderen inspireren. Daarnaast starten we pilots die bijdragen aan vernieuwende vormen van participatie.
Brancheopleidingen
Vanuit het project bieden we brancheopleidingen aan. Dit zijn praktijkgerichte opleidingen voor mensen voor wie regulier onderwijs niet vanzelfsprekend is. Meer informatie daarover lees je in het kader onderaan deze pagina.
Effectiever samenwerken
We gaan samenwerken bij de verkoop van eigen producten en rondom gezamenlijk uit te voeren productiewerk, inclusief het bijbehorende logistieke proces. Ook maken we onderlinge afspraken zodat we makkelijker gebruik kunnen maken van elkaars dienstverlening.

Uitgelicht: Brancheopleidingen
Leren en talenten ontwikkelen is voor iedereen
Meedoen
Om te realiseren dat mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen in de samenleving, is het belangrijk dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom organiseren we in 2025 nieuwe brancheopleidingen.
Voor wie?
Deze opleidingen zijn bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking die op basis van de Wlz, Wmo of pgb een dagbestedingsindicatie hebben.
Om welke opleidingen gaat het?
Aanmelden
Ken jij mensen die op een laagdrempelige en praktijkgerichte manier aan de slag willen? Meld ze dan snel aan via de knop hieronder.
Vragen?
Heb je vragen over de brancheopleidingen of over het aanmeldproces, neem dan contact op met Joey Kardolus (coördinator brancheopleidingen).


Visie VGN 2030 in beeld – het verhaal van Luuk
Kort samengevat
Luuk ondersteunt Aisha bij dagelijkse activiteiten, zoals zich wassen, aankleden en eten. Maar Luuk doet meer: hij kijkt verder en heeft een verbindende rol richting haar omgeving.
De droom van de VGN, en de VGU, is dat binnen tien jaar alle mensen met een beperking – net als bijvoorbeeld Aïsha – een betekenisvol leven leiden. Er zijn vele professionals als Luuk die zich voor deze mensen inzetten. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen gewoon kan meedoen.


Bekijk ook deze projecten
Participatie
