De ouder wordende cliënt

Hilda Rozendal
Projectleider
- h.rozendal@amerpoort.nl
Hilda draagt het VGU-project een warm hart toe. “Het is mooi om gezamenlijk een visie te ontwikkelen en samen de zorg voor de ouder wordende cliënt te verbeteren.”
Daarnaast vindt Hilda het werk voor de VGU interessant omdat ze aanwezige expertise graag deelt en borgt. “Dat komt mede door mijn onderwijskundige achtergrond. In het VGU-project is borging van belang, daar draag ik graag aan bij.”



Over het project
We zien een groeiende groep cliënten met een verstandelijke beperking die al op relatief jonge leeftijd te maken krijgt met ouderdomsverschijnselen. Deze ontwikkeling leidt tot een complexere zorgvraag, wat de zorg intensiever maakt, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen.
We willen als VGU-leden intensiever samenwerken om deze uitdagingen aan te gaan. We stimuleren samenwerken in de regio Utrecht-Gooi en bundelen onze kennis en kunde, zodat we voldoende passende en toekomstbestendige zorg voor de ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking kunnen realiseren.
Zo hebben we een ‘regiokaart VGU dienstverlening’ ontwikkeld. Deze regiokaart geeft ons een beter beeld van het huidige aanbod binnen de VGU-organisaties. Ook helpt dit om inzichtelijk te maken hoe beter doorverwezen kan worden en waar hiaten zitten. Daarnaast hebben we een toolkit deskundigheidsbevordering ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel voor zorgprofessionals bij het tijdig inzetten van (palliatieve) zorg voor de ouder wordende cliënt. Daarmee dragen we bij aan de deskundigheid van onze medewerkers. Tot slot is een Handreiking Langer Thuis wonen ontwikkeld. Deze biedt praktische informatie over wat er allemaal komt kijken bij langer thuis wonen.
We werken vanuit de volgende speerpunten:
- Participeren in het netwerk van de cliënt
- Inzetten van (slimme) zorgtechnologie
- Intensiveren van de ambulante zorg
- Voldoende intramurale plekken
- Sectoroverstijgend samenwerken
Participeren in het netwerk van de cliënt
Het netwerk rondom de cliënt wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat wij de zorg meer in het netwerk rondom de cliënt gaan organiseren. Dit doen we samen met naasten, vrijwilligers en mensen uit de buurt om voor de individuele cliënt de juiste zorg te organiseren.
We halen praktijkvoorbeelden op over taakherschikking en delen kennis over de rol van de verpleegkundig begeleiders binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg. Ook willen we de bekendheid van het aanbod van vrijwilligersorganisaties vergroten en mogelijk samenwerkingsafspraken maken.
Lees meer
Het doel is dat de benodigde (medische) kennis beter beschikbaar is op intramurale woonlocaties in de wijk en bij ambulant begeleiders. Zodat cliënten vaker in hun woning (waar ze al langere tijd wonen), kunnen blijven wonen. Met taakherschikking bedoelen we het proces waarbij taken worden overgedragen van de ene persoon naar de andere. Met als doel de werklast te verminderen, de efficiëntie te verbeteren of nieuwe groeikansen te creëren.
Inzetten van (slimme) zorgtechnologie
Slimme zorgtechnologie zorgt ervoor dat de eigen regie op het welzijn van de cliënt toeneemt. De inzet van (technologische) innovaties leidt vaak ook tot situaties waarin cliënten langer thuis kunnen wonen.
Binnen het project onderzoeken we de behoefte van zorgtechnologie voor ouder wordende cliënten. Ook delen we passende beschikbare zorgtechnologieën. Natuurlijk bieden we ook praktische tips voor het implementeren van zorgtechnologie voor deze doelgroep.
Intensiveren van de ambulante zorg
Om te kunnen voldoen aan de toenemende zorgvraag is het belangrijk om de ambulante zorg voor de ouder wordende cliënten beter te faciliteren. De Handreiking Langer Thuis wonen (zie downloads onderaan) biedt hiervoor handvatten. Deze is gericht op:
- mogelijke huisaanpassingen
- beschikbare medische zorg
- de inzet van zorgtechnologie
- het organiseren van de zorg in het netwerk rondom de cliënt
- kennis en kunde die nodig is over deze doelgroep.
Lees meer
We onderzoeken ook mogelijke VPT/MPT (Volledig pakket thuis / Modulair pakket thuis) vormen en kijken naar respijtzorg. Om langer thuis wonen mogelijk te maken, is het belangrijk dat er ook een goede triage is bij specifieke geriatrische problematiek.
Voldoende intramurale plekken
Vanuit de ontwikkelde regiokaart en de data uit het VGU Dashboard Complexe Zorg kunnen we de verwachte tekorten in intramurale capaciteit in beeld brengen. We gaan onderzoeken hoe we deze capaciteit kunnen vergroten door bijvoorbeeld samen te werken met de VVT-sector (ouderenzorg).
Lees meer
Sector overstijgend samenwerken
We kijken verder dan de grenzen van onze sector om samen met familieleden, de wijk en de maatschappij de best mogelijke zorg en begeleiding te bieden. Dit doen we in samenwerking met ketenpartners zoals ouderenzorgorganisaties en gemeenten. We verkennen op welke manier de VGU kan aansluiten bij bestaande sector-overstijgende samenwerkingsverbanden en netwerken. Het gaat hierbij om:
- samenwerkingsverbanden zoals ‘Samen Sterker’
- netwerken zoals ‘ONTiE’
- samenwerkingsvormen zoals ‘gezamenlijk MDO’ en ‘meedenkconsult’.
Lees meer
We onderzoeken de behoefte aan regionale dienstverlening voor hospice en revalidatie. Dat doen we in samenwerking met de VVT sector. Ook kijken we naar de optimalisering van samenwerking met ziekenhuizen.

Een interview met: Anna
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus.
kort samengevat
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.


Bekijk ook deze projecten
Participatie
